Diabetes

Diabetes mellitus (ook wel suikerziekte genoemd) is een aandoening waarbij er problemen zijn met het binnen de juiste grenzen houden van het glucosegehalte (suikergehalte) in uw bloed.
De oorzaak is een tekort aan insuline of een minder goede werking van de insuline. Insuline is een hormoon gemaakt door de alvleesklier, die er voor zorgt dat het glucosegehalte van het bloed niet te hoog wordt. Bij een tekort aan insuline kan de glucose niet of onvoldoende de lichaamscellen in. Daardoor stijgt het glucosegehalte in ons bloed en kunnen de volgende klachten ontstaan: enorme dorst, veel plassen, jeuk, moeheid, afvallen. Een goede voeding en een goed lichaamsgewicht spelen een belangrijke rol in de behandeling van diabetes.

Door een aangepaste voeding kunnen de glucosegehaltes van het bloed binnen bepaalde grenzen gehouden worden.

De basis is een gezonde voeding zoals die voor iedereen geldt. Aan de hand van wat u gewend bent te eten en te drinken zal de diëtist met u bespreken hoe uw voeding eruit zou kunnen zien.
Waar moet u nu precies opletten? Vaak krijgt u allerlei adviezen over wat wel en wat niet mag. Bij diabetes wordt extra aandacht besteed aan de koolhydraten en vetten in de voeding. Zonder inzicht in uw voeding en de voedingsmiddelen is het lastig om een goed resultaat uit uw behandeling te halen.
De diëtist kan u helpen meer inzicht in uw dieet te krijgen.