Voedingsdvies in relatie tot ziekte

De diëtist is gespecialiseerd op het gebied van voeding in relatie tot ziekte.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een ziekte waarbij er te veel glucose (suiker) in je bloed zit. Met een juiste voeding en een gezonde leefstijl is er veel winst te behalen en kun je mogelijk medicatie afbouwen of het starten van medicatie uitstellen. De diëtist kijkt vooral naar de koolhydraten in je voeding en hoe deze verdeeld zijn over de dag. Ze maakt een persoonlijk advies die bij jou past.

Hart- en vaatziekten

Een verhoogd cholesterol en hoge bloeddruk zijn risicofactoren die de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte, vergroten. Een gezond gewicht en een gezonde voeding helpen je te beschermen.  Bij een hoge bloeddruk is het belangrijk om natrium (zout) te minderen, bij cholesterol zijn de vetten juist belangrijk. Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben, maar er zijn ook voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden.

 

Bij hartfalen is de pompfunctie van uw hart verminderd. Een goede bloeddruk en het verminderen van vocht vasthouden is belangrijk. Net als bij een hoge bloeddruk is de zoutinname belangrijk. Tips en adviezen om met smaak met minder/zonder zout te eten worden gegeven.

Longziekten (COPD)

COPD is een verzamelnaam voor diverse longziekten. Zowel overgewicht als ongewenst afvallen komen hierbij voor. Bij overgewicht wordt gekeken hoe je op een gezonde manier kunt afvallen. Ongewenst afvallen komt door het extra energieverbruik door de ontstekingen in je longen en omdat ademhalen meer energie kost. Je zal energie en eiwitrijke adviezen krijgen om het afvallen te voorkomen.

Maag en darmziekten

Maag-darmklachten zijn klachten die te maken hebben met het spijsverteringskanaal, zoals: diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, maagzuur en misselijkheid. Daarnaast is PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) een veel voorkomende darmaandoening. Het FODMAP dieet kan hierbij helpen.

Ongewenst gewichtsverlies

Ongewenst gewichtsverlies kan verschillende oorzaken hebben. Soms lukt het niet om voldoende te eten door een verminderde eetlust of kauwproblemen. Daarnaast kan door ziekte of herstel het lichaam meer energie vragen dan dat je via je voeding binnenkrijgt. Bij ongewenst gewichtsverlies is het belangrijk om het eten goed te spreiden over de dag. Samen wordt er een plan gemaakt en eventueel wordt er gestart met speciale bijvoeding (o.a flesjes drinkvoeding).

Ontdek meer over de diëtist

Een diëtist is dé deskundige op het gebied van voeding en kan op al je vragen antwoord geven als het gaat om een gezonde en evenwichtige voeding.