Hoofdpijn

Hoofdpijn kan een aanzienlijke invloed hebben op het dagelijks leven en welzijn. Mensen die (bijna) dagelijks last hebben van hoofdpijn ervaren vaak niet alleen fysiek ongemak, maar ook emotionele en functionele uitdagingen.

Hoofdpijn en fysiotherapie

Wetenschappelijk onderzoek beschrijft in toenemende mate de positieve effecten van fysiotherapie en manuele therapie op de vermindering van hoofdpijnklachten. Met name wat betreft spanningshoofdpijn, migraine met daarbij nekklachten of cervicogene (nek gerelateerde) hoofdpijn. Bij deze vormen van hoofdpijn worden vaak problemen aan het spier-gewrichtstelsel gevonden, die goed te behandelen zijn met fysiotherapie en manuele therapie. Factoren die invloed hebben op hoofdpijn zijn stress, voeding, slaap, te weinig beweging, hormonale veranderingen en houding.

Werkwijze

Er wordt een intake en aanvullend onderzoek gedaan waarbij onder andere de spierfunctie en bewegelijkheid van de nek worden onderzocht. Er wordt gekeken of fysiotherapie geschikt zou zijn voor jouw type klachten.

 

Afhankelijk van de bevindingen in het onderzoek wordt een oefenprogramma opgesteld, dit kan de volgende onderdelen bevatten:

 

  • Informatie en advies over hoofdpijn.
  • Verbeteren van coördinatie, kracht- en uithoudingsvermogen van de spieren van de nek, schouderbladen en bovenrug.
  • Verbeteren van de bewegelijkheid van de nek.
  • Verbeteren van de houding.
  • Leren ontspannen van de nek en schouders.
  • Verbeteren van algeheel uithoudingsvermogen (conditie).

 

 

 

 

Hoofdpijnnetwerk

Move2be is aangesloten bij het Hoofdpijn Netwerk Noord. Dit is een groep fysiotherapeuten en manueel therapeuten die optimale zorg willen bieden aan patiënten met hoofdpijn. Zij werken samen met het Hoofdpijncentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen en huisartsen uit de regio. Eline Stegeman is aangesloten bij dit netwerk.

 

Ontdek onze revalidatie programma's

De programma's worden individueel en/of in groepsverband aangeboden. Wel wordt er voor iedereen een passend programma gemaakt zo dat iedereen zijn/haar eigen doelen kan realiseren.