Oedeemfysiotherapie

Ontdek hoe oedeemfysiotherapie effectieve oplossingen biedt voor het beheersen en behandelen van oedeem.

Meer over oedeemfysiotherapie

Oedeem is een opeenhoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel, dit kan zich voordoen op verschillende plaatsen in het lichaam. Er bestaan aangeboren (primaire) of verworven (secundaire) vormen van oedeem.

Verschillende soorten oedeem

Lymfoedeem:

Kan ontstaan na de medische behandeling van kanker, na een operatie of na letsel waarbij lymfknopen verwijderd worden of de lymfbanen beschadigd raken. Het ontwikkelt zich vaak geleidelijk met een toename van spanning op de huid, waarna na verloop van tijd een zwelling, zwaar gevoel, pijn of bewegingsbeperking ontstaat.

 

Lipoedeem:

Is een stoornis die zich kenmerkt door een ongelijkmatige verdeling van vetweefsel. Vaak is er een verschil is van twee kledingmaten tussen boven en onderlichaam, een begrenzing waardoor handen, voeten en enkels niet zijn aangedaan en er kunnen sneller blauwe plekken ontstaan. Lipoedeem kan zich ontwikkelen tijdens of net na de puberteit, zwangerschap of de menopauze. Lipoedeem is een chronische aandoening die naast een psychische belasting kan leiden tot lymfoedeem, gewrichtsklachten en spierkrachtsverlies.

 

Veneus oedeem:

Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI) ontstaat door de verminderde werking van de kleppen in de bloedvaten. Door een verminderde bloeddoorstroming ontstaat een vochtophoping. Deze vorm van oedeem kenmerkt zich door een moe en zwaar gevoel in de benen, kramp of onrustige benen, dunne kwetsbare huid, spataderen of vocht rond de enkels.

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tessa Eisen (MSc. Oncologiefysiotherapeut en Oedeemfysiotherapeut)  tessaeisen@move2be.nl

Ontdek al onze specialisaties

Binnen Move2be kunt u terecht voor bijna alle klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Voor elk gebied van het lichaam heeft Move2be specialisten ter beschikking, die de juiste diagnose en advies en/ of behandeling kunnen geven. De samenwerking tussen de specialisaties maakt het nog interessanter en hierdoor kunnen we een nog betere zorg aanbieden.