Geriatrie fysiotherapie

Oud worden is mooi, maar oud zijn is niet altijd even gemakkelijk gezien de vaak complexe gezondheidsproblemen die op latere leeftijd op kunnen treden.

Geriatriefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De geriatriefysiotherapeut richt zich op de zorg van de kwetsbare ouderen, patiënten met een hoge biologische leeftijd en patiënten met meervoudige, complexe gezondheidsproblematiek, veelal met een atypische en onduidelijke presentatie.

Vaak ervaren mensen problemen met bewegen naarmate ze ouder worden of te maken krijgen met een of meerdere, vaak chronische aandoeningen waardoor er verlies van zelfstandigheid en mobiliteit optreedt. Chronische aandoeningen die vaak ontstaan zijn bijvoorbeeld:

  • hartfalen
  • COPD (chronische longziekte)
  • diabetes
  • artrose
  • osteoporose
  • dementie
  • beroerte
  • MS (multipel sclerose)
  • Ziekte van Parkinson                                                                        

Het gevolg is vaak dat ouderen taken uit handen moeten geven en niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen, wat van grote invloed is op de kwaliteit van leven.

Hoe werkt de geriatriefysiotherapeut

De geriatriefysiotherapeut richt zich tijdens de behandeling niet alleen op de ziekte of aandoening zelf, maar probeert het gehele functioneren in het dagelijks leven zo optimaal mogelijk te laten verlopen met als belangrijke voorwaarde kwaliteit van leven en participatie in de samenleving. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie en training, advies en begeleiding betreft dagelijkse handelingen, transfers en (loop)hulpmiddelen om het functioneren thuis gemakkelijker te laten verlopen. Daarnaast is advies over preventieve maatregelen en bewustwording van eventuele risico’s die men tegen kan komen van belang. Hierbij kan men denken aan leren hoe iemand het beste in huis en buitenshuis kan bewegen, hoe ze gemakkelijk uit een stoel of uit bed op kunnen staan, valpreventie-training en preventieve beweegprogramma’s voor ouderen.

Samenwerking

Samenwerken met andere disciplines zoals ergotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten en psychologen behoort ook tot de taak van een geriatrie fysiotherapeut om samen met de patiënt tot een zo goed mogelijke behandeling te komen. Tevens is het begeleiden en het geven van advies aan andere gezinsleden, mantelzorgers en verpleging/verzorging ook een belangrijke rol van de geriatrie fysiotherapeut.